torstai 28. maaliskuuta 2013

Pääsiäistä ja makoisaa pashaa

Nyt se vihdoin tuli, nimittäin pääsiäinen. Pääsiäinen on merkinnyt itselleni ennen kaikkea kevään ja talven taitekohtaa. Se fiilis, kun katupöly narskuu hampaissa ja aurinko lämmittää paljaita käsiä. Saan keväisin aina hassut rusketusrajat ranteisiini, kun kuljeskelen sään salliessa ilman tumppuita. Rusketusrajat ovat ilmestyneet, joten kai sitä voisi jo pikkuhiljaa uskoa, että ikitalvi alkaa olla pulkassa.

Olemme huomenna herra J:n kanssa menossa vanhempieni luo pitkäperjantain päivälliselle ja lupasin äidilleni loihtia tuomiseksi raakapashaa. Naureskelimme herra J:n kanssa aamulla muistoja kummankin lapsuudesta, kun kuulimme ensimmäisen kerran sanan "pasha". Jostain syystä olimme molemmat yhdistäneet sanan erääseen toiseen sanaan, jolla ei ole mitään tekemistä pääsiäisen tai ruoan kanssa, kuten on varmasti suurin osa lapsista 80-luvun jälkeenkin tehnyt. Okei, kakkajutut sikseen ja pashan kimppuun! (Loistavaa sanailua, jep jep.)

Suussasulava pasha pääsiäisen kunniaksi:

Olen pöllinyt reseptin Appelbergiltä, hän kun raakaruokahommat niin mainiosti taitaa.

Tervitset:

 • 3 dl cashewpähkinöitä
 • 0,5 - 1 dl hunajaa
 • 2 - 4 rkl sitruunan mehua
 • yhden vaniljatangon siemenet
 • vettä
 • rusinoita

Liota cashewpähkinöitä muutaman tunnin ajan ja kaada vesi pois. Kaada pähkinät monitoimikoneeseen, lisää hunaja, sitruunan mehu ja vaniljatangon siemenet. Ajele silkkiseksi ja lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta massa pyörii tasaisesti. Maista ja lisää tarvittaessa hunajaa ja sitruunaa. Massa saa jäädä hieman löysäksi.

Tämmösiä Luomu-vanilijatankoja löytyi Kuudennesta Mausta. Tyyristä oli, mutta toooodella syvä vaniljan maku yllätti positiivisesti.
Siirrä massa kulhoon ja lisää rusinoita. Halutessasi voit lisätä myös liotettuja ja pilkottuja manteleita, kardemummaa ja raastettua sitruunan kuorta (Appelpergin mukaan). Kaada taikina kahvisuodattimeen, joka siis kahvisuodatintelineessä (vai mikä se nyt on nimeltään) ja jätä valumaan jääkaappiin yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi. Älä heitä valunutta nestettä pois, vaan juo se sellaisenaan tai lisää aamusmoothieen. Kun pasha on tekeytynyt yön yli tai vähintään sen kuusi tuntia, kumoa se lautaselle ja päästä mielikuvituksesi valloilleen koristelun kanssa.

Tämmönen viritelmä nököttää tällä hetkellä jääkaapissa.Tämä on tosiaan itselleni ensimmäinen kerta, kun raakapashaa teen, joten huomenna saan varmasti kuulla kuinka hyvin onnistuin...

Eipä tänään muuta. Laters beibet ja nauttikaa pääsiäisestä!

3 kommenttia:

 1. Ai niin, jätin tällä kertaa rusinat pois, sillä ne eivät kuulu erään huomisen syöjän suosikkeihin... Ehkäpä kuitenkin väsään uuden pashan vielä tämän pääsiäisen aikana ja tungen sinne sitten ainakin niitä ruisnoita, jopa jotain muutakin sattumaa.

  VastaaPoista
 2. Oih voih, oli ihan huikeen hyvää! Ja kaikki syöjät tykkäsivät. :)

  VastaaPoista