lauantai 31. elokuuta 2013

Helppoheikin raakasuklaa – suklaata silloin, kun sitä tekee mieli

Toisinaan foodivarastot ovat köyhemmät, toisinaan runsaammat. Makeaa raakakokkailua varten varastossa kannattaa olla aina näitä raaka-aineita:

  • hunajaa
  • kaakaovoita / kookosöljyä
  • raakakaakaojauhetta
  • ruususuolaa,

koska näistä aineista loihdit vähintäänkin Helppoheikin raakasuklaata!

Helppoheikin raakasuklaa:

  • 1 dl sulatettua kookosöljyä / kaakaovoita (noin 2 dl kaakaovoirouhetta vastaa 1 dl sulaa kaakaovoita, kookosöljymäärän voit mitata lusikoimalla sitä desimittaan tai dippaamalla lasisen kookosöljypurkin haaleaan veteen, jolloin koko kookosöljysatsi sulaa)
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • ripaus ruususuolaa
Sulata kookosöljy tai kaakaovoi vesihauteessa. Tällä kertaa omasta kaapistani löytyi pelkkää kaakaovoita. Tykkään hienontaa kaakaovoista rouhetta leikkuuveitsellä, koska kaakaovoita ei missään nimessä kannata sulattaa raastamatta/rouhimatta, sillä klimpin sulaminen on kokkaajalle pelkkää piinaavaa kidutusta. Oman ikäluokkani mikroaaltouunikinonliianhidas-sukupolvi haluaa selviytyä tästäkin vaiheesta mahdollisimman nopeasti, joten käsittele kaakaovoiköntsä rouheeksi, mikäli haluat pysyä järjissäsi. Piste.


Kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan alle 42 asteessa, jolloin niiden sisältämistä ravinteista jää jäljelle mahdollisimman paljon. Kookosöljy sulaa paljon helpommin, koska sen sulamispiste on noin 25 °C (kesähelteillä kookosöljypurkki saattaa yllättää nestemäisellä sisällöllään), kun taas kaakaovoin on jopa 36 °C. Itse rakennan vesihauteen Ikean metallikulhosta ja mummon vanhasta pienemmästä metallikulhosta. Vesihauteen veden lämpötilan voi halutessaan mitata digitaalisella keittiölämpömittarilla, mutta olen tähän mennessä luottanut käteni tuntoaistiin. Henkilökohtaisen pitkittäistutkimukseni tuloksena lämpötila on sopiva, kun vesi tuntuu hieman kättä lämpimämmältä. Kas näin syntyi vesihaude:


Kun kaakaovoi / kookosöljy on sulanut, voit lisätä joukkoon hunajan. Hunajan makeudesta riippuen, sitä voi laittaa joko vähemmän tai enemmän kuin tässä ohjeessa. Lopuksi lisätään jauhemaiset aineet, kuten raakakaakaojauhe, maca, lucuma sekä mahdolliset kiinteät aineet, kuten marjat, ruinat tai hedelmäpalat. Koska tänään kokkailen Helppoheikin raakasuklaata, lisään pelkkää kaakaojauhetta ja jätän muut aineet seuraavaan kertaan. Viimeistely tapahtuu ripauksella ruususuolaa. Lopuksi suklaasulaa kannattaa vielä maistaa, koska tässä vaiheessa voit lisätä joukkoon hunajaa, kaakaojauhetta tai suolaa, täysin oman makusi mukaan. Muista laittaa hunajaa tarpeeksi, sillä mikäli suklaa maistuu tässä vaiheessa liian karvaalta, on se sitä myös pakastamisen jälkeen.

Ollessasi tyytyväinen makuun, kaada suklaasula joko lautaselle, jääpala- tai leivontamuotteihin. Lykkää suklaa jähmettymään pakastimeen noin 20 - 30 minuutiksi. 


Tällaisena minä saavuin pakastimesta...

... ja näin emäntäni minut laittoi tarjolle.

Nautiskele suklaasta, tykkää lopputuloksesta ja kehu Helppoheikkiä itsessäsi  sinä teit sen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti