sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Aamutallustelu Ruissalossa ja unelmien raakalasagne

Aamuinen aurinko tervehti tänään niin vaativasti klo 7.15, että pitkät yöunet jäivät vain haaveeksi. Toisaalta tuntui hyvältä herätä ilman herätyskelloa talviseen auringonpaisteeseen. Aamusmoothien ja pähkinärusinakeksien jälkeen lähdimme J:n kanssa Ruissalon Kuuvaan leppoisalle kävelyretkelle. 





Ulkoilusession jälkeen maha kurnikin jo puhdasta nälkää, joten kävin kunnianhimoisesti jo pitkään suunnitelmissa olleen raakalasagnereseptin kimppuun. Alkuperäisen reseptin olen pöllinyt The Raw Chefilta (Russel James), mutta muokkasin siitä oman soijattoman version hieman sen mukaan, mitä kaapista löytyi.

Unelmien raakalasagne: 

Alkuperäisen ohjeen mukaan annoksia tulisi noin 9, mutta tästä tuunaamastani ohjeesta en oikeastaan sanoa... valmistimme nimittäin eri täytteet erikseen ja kasasimme J:n kanssa kumpikin omat annoksemme omille lautasillemme. Kaikkea jäi kyllä reilusti vielä yli, joten tällä viikolla ei sitten tarvitsekaan ainakaan muutamaan päivään fundeerata, mitä lounaaksi syötäisiin. Näin jälkikäteen ainut asia, jonka reseptistä muuttaisin, olisi kesäkurpitsan siivujen paksuus, sillä nyt vuolin siivut kuorimaveitsellä, mutta suosittelen kuitenkin leikkaamaan mielummin kesäkurpitsan siivut veitsellä, jolloin niistä tulee hieman paksumpia.

Aivan aluksi kannattaa valmistaa VAPAAVALINTAINEN pinaattitäyte (kuvassa alla). Tämä on siis vähän ekstrajuttu, mutta se tuo lasagneen mukavasti lisämakua.
  • 100 g pinaattia (rasiallinen)
  • kuivattua oreganoa (5 g eli maustepussillinen)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ruususuolaa

Leikkele pinaatinlehdet hieman pienemmiksi ja sekoita ainekset keskenään kulhossa. Anna marinoitua tunnin verran. Pinaattitäyte oli täytteista ainoa, jota en ajanut monitoimikoneessa. Kaikki muut täytteet voi siis valmistaa monitoimikoneessa peräjälkeen, huuhtelematta konetta välillä.

Pinaattitäyte
Tämän jälkeen valmistin  "juustotäytteen":

  • 5 dl parapähkinöitä
  • 1,5 dl pinjansiemeniä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  •  3 rkl oluthiivaa
  • kokonainen keltainen paprika hieman pilkottuna
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 0,5 tl ruususuolaa
  • noin 1,5 dl vettä (lisää sen mukaan, millaisen rakenteen haluat)
Tämän jälkeen valmistusvuorossa oli lihatäyte:
  • 1,5 dl parapähkinöitä
  • 12 kpl aurinkokuivatun tomaatin palaa
  • 2 tl kuivattua salviaa
  • 0,5 tl pippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 avocado
  • 0,5 tl ruusuruolaa
Tomaattikastike:
  • 3 kpl taatelia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl rusinoita
  • 1 avocado
  • 500 g kirsikkatomaatteja puolitettuina (en kaltannut, mutta voit kaltata, mikäli haluat)
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 0,5 tl ruususuolaa
Vihreä pesto:
  • yhden pienehkön basilikan lehdet
  • 2 dl pinjansiemeniä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl rusinoita
  • 0,5 tl ruususuolaa
  • yksi valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunan mehua
Lasagnelevyinä käytin siis kesäkurpitsaa (noin 5 kpl), jonka siivuja marinoin kymmenisen minuuttia oliiviöljy-mustapippuri-ruususuolaseoksessa. Marinoinnin jälkeen kokosin annoksen lautaselle (tämän voi vaihtoehtoisesti tehdä siten, että kokoaa suureen astiaan, kuten perinteisenkin lasagnen) seuraavassa järjestyksessä (alhaalta ylöspäin):
  • kesäkurpitsan siivuja (vähän limittäin)
  • lihatäyte
  • juustotäyte
  • tomaattikastiketäyte
  • pesto
  • keäkurpitsan siivuja
  • liha
  • juusto
  • tomaatti
  • pesto
  • pinaattitäyte
  • kesäkurpitsan siivuja
Pesto ja pinaattitäyte maistuvat melko voimakkaalle, joten niitä voi laittaa hieman vähemmän kuin muita täytteitä.

Eiköhän se ollut sitten siinä. Raakalasagne on melko aikaavievä, joten se sopii mainiosti ruoaksi vapaapäivälle, jolloin on aikaa keskittyä itse ruoanlaittoon koko sydämellä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti