torstai 14. maaliskuuta 2013

Kirppislöytöjä, ikitalvea ja raakakypsennettyä limelohta kiinankaalipyreellä

Kevät tuntuu lykkäävän tuloaan edelleen tuonnemaksi ja tiukka pakkanen hellii turkulaisia. Onneksi valon määrä on lisääntynyt ja päivä pidentynyt huimasti. Miten suuri vaikutus kirkkaalla auringonpaisteella onkaan. Ah, kevättä kohti mennään!

Päivä oli sinänsä poikkeuksellinen, että lähdimme aivan ex tempore kahden vanhan lapsuudenystäväni kanssa käymään Kaarinassa Ykköstien kirpputorilla. Odotukseni eivät olleet korkealla ja jostain syystä pieni väsymyskin painoi kehoa ja mieltä. Kyseinen kirpputori oli itselleni täysin uusi tuttavuus ja yllätyin erittäin positiivisesti. Paikka oli valoisa ja siisti, ja mikä tärkeintä, hinnat olivat kohdillaan. Tänään minua potkaisi onni ja löysin itselleni uudet talvikengät (4 €) ja maksimekon (6 €). Eikä siinä vielä kaikki... Päivääni oli siunattu aivan käsittämättömän hyvällä tuurilla, sillä kirpputorin yläkerrassa, taimmaisessa nurkassa minua kohti pälyili vanha miesten ohutrunkoinen ja -renkainen, fiksipyörää muistuttava Helkama. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä ja ostin pyörän itselleni. Hinta oli käsittämättömän huokea 20 €, vaikka pyörä oli erinomaisessa kunnossa. Käyn sen noutamassa huomenna pikkuveljeni kanssa, joten kuvia pyörästä tulette näkemään myöhemmin. Olen aktiivinen pyöräilijä ja jo pitkään kuolannut fiksipyörää. Niiden hinnat kohoilevat kuitenkin monen sadan euron luokassa, joten tämä näppärä Helkama kelpaa itselleni mainiosti ja osuikin tielleni kuin kohtalon saattelemana. Olen niin tyytyväinen löytööni! :)Sitten asiaan... Tänään esittelen ensimmäisen raakaruokareseptin, jossa olen käytettänyt lihaa. Lihaksi valitsin lohta ja se kypsennetään limen ja suolan avulla. Vähän niin kuin graavaamalla. Lohen kanssa valmistan pyreen, johon tungen tällä kertaa kiinankaalia, koska sitä nyt sattui löytymään jääkaapista. Limelohta olen valmistanut jo useamman kerran, mutta tämä kiinankaalipyree on täysin hatusta heitetty kokeilu... Heitin nimeksi hienosti pyree, vaikka mössötyksestähän tässä taas on kyse.

Raakakypsennetty limelohi ja kiinankaalipyree (2 - 4 annosta)

Limelohta varten tarvitset:

  • laadukasta suolaa
  • limeä (itse käytin noin 500 grammaan lohta alle kaksi limeä)
  • lohta (tai mitä tahansa kalaa)

Siivuta mahdollisimman tuoreesta lohesta ohuita suikaleita terävällä veitsellä. Itse toimin siten, että tartun haarukalla kiinni kalasta ja vetelen filerointiveitsellä pieniä ja ohuita siivuja. Purista limestä mehua lautasen pohjalle ja ripottele sen päälle hieman suolaa. Levitä lohisiivut tasaisesti limen ja suolan päälle ja purista lisää limen mehua ja ripottele laadukasta suolaa lohisiivujen päälle. Anna kypsyä kymmenestä minuutistä ylöspäin jääkaapissa. Voila, se oli sitten siinä.Kalan kypsymisen huomaa siitä, että se alkaa muuttua vaaleammaksi.
Kalan kaveriksi valmistin monitoimikoneessa (aivan sattumalta kertalaakista onnistunutta) kiinankaalipyrettä, johon tarvitset:
  • 1 l kiinankaalia kevyesti pilkottuna
  • 2 kpl aurinkokuivatun tomaatin siivua
  • 0,5 dl ravintohiivaa
  • 0,5 dl manteleita
  • 2 kpl taateleita
  • 0,5 dl öljyä
  • 0,5 tl suolaa
Sekoita ainekset monitoimikoneessa ja lastaa lautaselle kalan kaveriksi. Nauti hyvässä seurassa ja hymyile.

Kiinankaalipyree muistuttaa ulkonäöltään jopa hieman risottoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti