maanantai 4. maaliskuuta 2013

Tooooodella herkulliset ja helpot raakabrowniet

Tämä on resepti, jonka kanssa et voi epäonnistua! Maistuukin paremmalta kuin perinteiset, ei-raa'at browniet. Oikeasti.Nämä raakabrowniet antavat puhtia päivään ja kohottavat mieltä. Ai miten niin? Ohje sisältää nimittäin raakakaakaota, joka on ehkä helpoiten lähestyttävä superruoka. Raakakaakao sisältää hirmuisen määrän ravintoaineita ja antioksidantteja, ja on muun muassa mainio magnesiumin, kalsiumin ja raudan lähde. Tähän väliin voisin lainata Jaakko Halmetojaa, omaa kotimaista superruokaguruamme, joka on niputtanut kunnioitettavan määrän tietoa superfoodeista täysin niille omistetulle nettisivulle.

"Anandamidi on luonnollisesti aivoissamme esiintyvä neutortansmitteri eli hermosolujemme välittäjä-aine. Anandamidi on kannabioidi, jolla on keskeinen vaikutus mielialaamme ja sitä erittyy aina kun koemme autuutta ja onnellisuutta. Kaakao on toistaiseksi ainut ruoka-aine, jonka tiedämme sisältävän näitä yhdisteitä. Kyseinen lipidi syntetisoidaan aivoissa alueella, joka on vastuussa korkeamman ajattelun prosesseistamme. Anandamidillaa on osana hyvän olon luomisessa, muistin parantumisessa, masentuneisuuden poistumisessa ja yhteydellisyyden tunteen kokemisessa. Se stimuloi myös motivaatiota luovaa osaa aivoissamme."

"Moni luulee, että raaka kaakao piristää sen sisältämän kofeiinin vuoksi. Raaka kaakao sisältää kuitenkin vain noin 1/20 osan kahvin sisältämästä kofeiinin määrästä. Hyvin pienen kofeiinimäärän lisäksi kaakao sisältää kuitenkin luonnossa erittäin harvinaista teobromiinia, joka on kofeiinin "sisarmolekyyli" (molemmat metyyliksantiineja). Teobromiinilla on kehossamme piristävä ja melko pitkäkestoinen vaikutus, sillä maksamme entsyymit pilkkovat teobromiinin vain noin 50 %:sti 6 - 10 tunnin kuluessa nauttimisesta. Teobromiini ei stimuloi hermostoamme ja sen vaikutus on noin 1/4 kofeiinin aiheuttamasta stimulaatiosta."

"Anandamidin tavoin fenyylietyyliamiini on aivojemme neutortansmitteri. Kehomme fenyylietyyliaminin tasot nousevat rakastuessamme ja vastaavasti masentuneilla PEA-tasot ovat matalalla. Voikin olla, että rakkauselämämme murheisiin syödyn suklaan helpottavia vaikutuksia ei ole täysin tuulesta temmattu. PEA aktivoi aivojemme keskittymiskyvystä ja havainnoimisesta vastaavan osan neurotransmittereita, ja fenyylietyyliamiini lisääntyykin, kun ajatuksemme syventyy tiukasti esimerkiksi hyvän kirjan, projektin tai urheilusuorituksen pariin. Kaakaoflow:ssa tälle tunteelle on tyypillistä ajantajun menettäminen ja psyykkisen suorituskyvyn lisääntyminen. PEA lisää myös noradrenaliiin vaikutusta kehossamme, mikä johtaa iloisuuden ja mielihyväntunteiden lisääntymiseen."

Vakuutuitko? Lue lisää Halmetojan kasaamia faktoja raakakaakaosta, mikäli innostuit.

Itse nautin varsin vaihtelevasti superruokia, mutta kestosuosikeiksini ovat nousseet juurikin raakakaakao ja maca. Näitä molempia voi hyvin hyödyntää erilaisten raakaherkkujen valmistuksessa ja vaikka tässä ohjeessa ei juuri nyt macaa olekaan, sitä voisi lisätä aivan hyvin joukkoon, oman maun mukaan. Raakakaakao ja maca kuuluvat myös joka-aamuiseen smoothieeni ja antavat puhtia pitkin päivää. Meillä syödään aamiaisella smoothien kaveriksi nykyään myös juurikin näitä brownieita tai vaikkapa raakakakkua (esittelen ohjeen myöhemmin). Mutta nyt, asiaan eli herkullisten ja helppojen brownieiden kimppuun. Tämäkin ohje on alunperin Applebergin blogista, mutta muokkasin sitä pikkiriikkisen.

Herkulliset ja helpot raakabrowniet:
  • 3 dl pähkinöitä
  • 4 dl taateleita
  • 1dl rusinoita
  • 3/4 dl raakakaakaojauhetta
Jauha monitoimikoneessa hienorakeiseksi.
  • 0,5 dl kaakaovoisulaa (myös kookosöljy käy)
  • 0,5 dl päärynämehua juisserista (voi käyttää myös esim. appelsiinimehua, jota on helppo puristaa, mikäli ei juisseria omista. Aion itsekin kokeilla seuraavaksi appelsiinimehulla.)
Ajele massaksi ja muotoile haluamallasi tavalla. Itse painelin matalan vuoan pohjalle muutaman sentin paksuiseksi levyksi. Säilytä jääkaapissa.

Se siitä. Tämä on suklaaresepti ja myös raakaruokaresepti, josta jokainen selviytyy kunnialla. Nyt vaan ennakkoluulottomasti kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti